Vliegen met kinderen
Viajar con niños por avion

 

Vliegen met kleintjes
Met het hele gezin op vakantie naar Mallorca, is dat niet een hele onderneming? Het valt allemaal wel mee, als je je maar even goed voorbereidt en in het vliegtuig met een aantal zaken rekening houdt. Die voorbereiding begint in de meeste gevallen al bij het reserveren. Misschien maakte het vroeger niet uit om over te stappen (vliegen met Iberia, en overstappen in Barcelona of Madrid), nu is dat iets om even rekening mee te houden. Voor kleine kinderen kan het een nare onderbreking zijn van hun ritme als zo'n overstap midden in hun slaapje moet plaatsvinden. Voor je weer bent opgestegen, ben je zo'n twee uur drukte en gesleep verder. Probeer tijdens het reserveren de meest natuurlijke tijden aan te houden, al is het alleen maar voor je eigen rust. Een dreinend kind kan jullie zelf een hoop stress bezorgen en dat is het laatste wat je kunt gebruiken tijdens de reis.

Een eigen stoel of op schoot
Een goed reis begint dus bij het reserveren. Wat zijn de regels als je met kinderen vliegt? Iedere volwassenen mag maximaal twee kinderen meenemen, waarvan er maar ééntje op schoot mag zitten. Kinderen tot twee jaar mogen op schoot, daarna moeten ze op een eigen stoel zitten. Geef je er de voorkeur aan om je eigen kinderzitje mee te nemen, dan moet deze wel op een aparte stoel staan. Voor kinderen tot 2 jaar (op schoot) betaal je gemiddeld 10 % van de prijs en voor kinderen tot 12 jaar 67 %

Wat staat er op het menu?
De meeste vluchten hebben een speciaal kindermenu in een leuke babybox, voor kinderen van 2-9 jaar. Vergeet niet deze box te reserveren minstens 8 uur voor vertrek. Babyvoeding is vaak standaard aan boord, maar informeer er dan eerst naar. De KLM heeft voor kinderen tot twee jaar flessen met gesteriliseerde melk aan boord en blikjes babyvoeding (groente en vlees).

Slaapgelegenheid voor baby's
Op vluchten naar Mallorca zijn er meestal geen speciale slaapvoorzieningen voor baby's. Wil je je kind niet op schoot houden, kan je vragen of je een eigen bedje of Maxi-Cosi mag meenemen en wat daarbij de voorwaarden zijn.  Soms kan dit alleen als het vliegtuig niet is volgeboekt, of als je de extra stoel betaald. Ook moet de reiswieg aan bepaalde veiligheidseisen voldoen.  Vraag ernaar bij uw  reisbureau of vliegtuigmaatschappij.

Op het vliegveld
Zorg dat je op tijd op het luchthaven bent  om als één van de eersten te kunnen inchecken, dan is er nog alle keus beschikbaar. Indien je over een E-ticket beschikt kan je vaak 24-uur van te voren inchecken via internet. Het is natuurlijk van groot belang dat je plaatsen bij elkaar hebt. Er zijn voldoende faciliteiten voor de tijd dat je met je kinderen op vertrek wacht. Naast de luierwisselaars die je er in bijna alle toiletgroepen vindt, is er op Schiphol een babykamer ingericht waar je je baby in alle rust kan verschonen en/of voeden. Handdoeken en lotiondoekjes zijn aanwezig. Ook kan je je kind in één van de bedjes te slapen leggen. Voor grote kinderen voor wie het wachten te lang duurt, zijn er speelruimtes ingericht.  Hier kunnen ze zich uitleven met glijbanen, trapauto's en educatieve videospelletjes, Nintendo en een grote voorraad Lego.

Veiligheid op het vliegveld
In de grote drukte die op luchthavens heerst, bestaat het gevaar dat je je kind(eren) uit het oog verliest. Je kunt hier een aantal maatregelen voor treffen.

Spreek vooraf af met je partner wie welk kind in de gaten houdt. Jonge kinderen kun je een fluitje geven waarop ze kunnen blazen als ze je kwijt zijn.

Een alternatief is om op een identiteitskaartje of (nog simpeler) op de arm van je kind je mobiele nummer te schrijven. Kinderen die eigenlijk al kunnen lopen, zet je uit veiligheidsoverwegingen vast in de buggy.

Veilige plek in het vliegtuig
Een veilige plek voor een jong kind is een stoel in de middelste rij tussen jou en je partner in. Een stoel die direct aan het gangpad kruist is minder aan te raden omdat je kind onverwachts naar hete koffie of etenswaren kan grijpen die op het servicekarretje van de stewardess staan.

Een plek achter de scheidingswanden kán comfortabel zijn. Voor baby's hangen er babywiegjes en iets oudere kinderen hebben op de grond ruimte om te spelen. Nóg een voordeel is dat je direct achter het videoscherm zit.

Daar staat tegenover dat als je kinderen niet goed stil kunnen zitten, je klachten kunt krijgen van medepassagiers die de video niet kunnen zien. De armleuningen van deze ruime plekken kunnen meestal niet naar boven geschoven worden omdat het dienblad in de armleuning is verwerkt. Je kind kan hierdoor niet languit op meerdere stoelen liggen.

Ready voor Take Off
Kinderen zijn vaak nog te klein voor de normale veiligheidsgordel. Vraag het cabinepersoneel daarom naar de speciale kinderveiligheidsgordel. Deze moeten bij het stijgen en landen vast zitten, maar ook tijdens de vlucht is het wel zo veilig. Door hun geringe gewicht lopen kinderen bij turbulentie sneller de kans uit hun stoeltje te vallen.

Zorg tegen de tijd dat je gaat opstijgen of landen snoepjes bij de hand hebt. Dit om het probleem van de dichtklappende oortjes tegen te gaan. Je baby kun je het beste aanleggen of de fles geven op het moment van stijgen en landen. Door de slikbeweging blijven de oortjes open. Is je kind verkouden is het raadzaam om een paar uur van tevoren te beginnen met een zoutoplossing in het neusje te druppelen, of een neusspray te gebruiken. Een verstopt neusje kan oorpijn namelijk erger maken. Mocht je kind erg veel last hebben, dan heeft het cabinepersoneel nog een oplossing bij de hand: twee verwarmde bekertjes die je vasthoud over de oortjes.

Tijdens de vlucht
Voor verschonen en wassen is in de meeste vliegtuigen een speciale ruimte met commode ingericht. Een flesje of babymaaltijd wordt, als je het vraagt, door het cabinepersoneel opgewarmd. Geef van te voren de voedingstijden van je kindje door, dan kunnen ze er rekening mee houden. De lucht in een vliegtuig is erg droog. Zorg dus dat je kind regelmatig drinkt. Neem extra flesjes water mee of vraag erom bij de steward(ess). Je baby zal meer drinken, dus als je borstvoeding geeft, drink dan zelf twee keer zoveel als normaal.

Vliegen wordt voor kinderen een stuk interessanter als er verrassingen bij horen. Geef je kind voor vertrek een rugzakje met een cadeautje erin. Het mag dit open maken als het vliegtuig opgestegen is. In je eigen rugzak doe je voor elke uur dat er gevlogen wordt, een cadeautje.

Geef presentjes waar kinderen zich lang mee kunnen amuseren. Voor peuters en kleuters bijvoorbeeld een toverlei, een stickerboek, een schaartje om te knippen of een kleurboek met kleurpotloden. Voor schoolgaande kinderen een leesboek, een spelletjesboek of een computerspel. Neem geen spelletjes mee die scherp, zwaar zijn of die makkelijk breken. Je kind zal het zeker leuk vinden om samen spelletjes met jou te doen, bijvoorbeeld raden wat er op de toverlei getekend is, "galgje" of een kaartspel.

Goede reis
Nog een laatste tip: zorg dat jullie, dus ook je kind, uitgerust aan de reis beginnen en vertrek op tijd van huis. Gestress maakt het er nu eenmaal niet gezelliger op. Op de luchthaven is van alles te zien wat voor je kind heel nieuw en interessant is. Dus éénmaal ingecheckt kan de vakantie beginnen.

Checklist

Baby Peuter & Kleuter
Voldoende luiers Extra kleertjes
Babydoekjes en verzorgingsartikelen Warm dekentje
Voldoende flesvoeding Favoriete speeltjes met wat nieuwe
Warm dekentje  
Schone kleertjes  
een knuffeltje en een paar speeltjes  

Je mag voor je baby 10 kilo aan handbagage meenemen, maar dt mogen alleen de spullen zijn die je nodig hebt voor de verzorging van je kind.

Als het even kan is het verstandig ook een buggy mee te nemen als handbagage. Bij een tussenstop of vertraging scheelt dat een hoop gesjouw.

Buggy's en Maxi Cosi's
Buggy's en Maxi-Cosy's tellen over het algemeen niet mee in het aantal kilo's bagage die je naar het buitenland mag meenemen.

Vraag, als je een Maxi-Cosy meeneemt, of deze mee het vliegtuig in mag. De Maxi-Cosy zet je naast je op een stoel en je baby kan heerlijk slapen Dit kan echter alleen als er genoeg ruimte is. Als dit niet het geval is, laat je de Maxi-Cosy bij het inchecken achter op de bagageband.

Buggy's lever je in bij de slurf van het vliegtuig. Je vindt de buggy terug op de bagageband in de aankomsthal of bij de wachtruimte van het vliegtuig.

Omdat niet alle luchtvaartmaatschappijen even secuur omgaan met het teruggeven van de buggy (je vind hem terug op een verlatenband of moet een aantal balies langs om erachter te komen waar de buggy gebleven is), is het de moeite waard om aan stewardessen te vragen of de buggy in een bagagerek mag. Dit kan alleen als er genoeg bagageruimte is.