Mallorca - Isla Balearen

           

Bij de start van het toerisme, en het snelle groeien in de jaren vijftig en zestig was Mallorca onmiddellijk bij de meesten een geliefde vakantiebestemmingen. Geen wonder, want alles wat een zuiderse vakantie de moeite waard maakt is hier aanwezig: prachtige brede en gezellige zandstranden, een hele rijke natuur in het binnenland, kleine typische vissersdorpjes waar men rust en kalmte kan zoeken, en natuurlijk ook gezellige en toeristisch goed uitgebouwde badplaatsen. Enkele bekend klinkende namen Playa de Palma, El Arenal, Alcudia, Cala Ratjada, Santa Ponsa, enz. Palma, de hoofdstad van het eiland is een elegante stad, met een prachtige kathedraal, mooie boulevards met mooie en luxe winkels en een reusachtige jachthaven.

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. De hoofdstad is Palma de Mallorca. Het Noord-Westen is berggebied met een hoogte tussen 1070m en 1525m. Land- en mijnbouw, alsook visserij en toerisme zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. Druiven, graan, vlas en olijven  behoren tot de belangrijkste cultuurgewassen. Tevens worden er varkens en schapen geteeld. Marmer, koper en lood zijn de belangrijkste metalen en mineralen. Het toerisme is een van de belangrijkste industrietakken. De oppervlakte van Mallorca bedraagt 3640 Kmē.

Mallorca behoort tot de eilandengroep van de Balearen (Spaans: Islas Balearas)De eilandengroep vormt een autonome regio en provincie van Spanje. De Balearen bestaan uit vier grote eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en elf kleinere eilandjes. De hoofdstad is Palma op het eiland Mallorca, het grootste van de groep. Visserij en landbouw zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. Citrusvruchten, olijven, haver, vijgen, groenten en amandelen worden er geteeld. Belangrijke exportproducten zijn : fruit, wijn, olijfolie en varkens. De belangrijkste industrieproducten zijn schoenen en majolica-porcelein. Sinds tientallen jaren zijn de Balearen drukbezochte vakantiebestemmingen.